Konserveler ve Koruyucular

Konserveler ve Koruyucular

 

Bu postumda konserve ürünlerde koruyucu ve katkı kullanılması ile ilgili düşüncelerimi ve koruyucuları anlama taktiklerini vereceğim. Vücudunuzu gereksiz yere kimyasallarla doldurmak istemediğinizi biliyorum :) En iyisi en az katkı ve koruyucu ile yaşamak.

 

Öncelikle başlangıç noktamız konserve kelimesinden başlayalım. Konserve, Fransızca bir kelime olan ve muhafaza edilmiş yiyecek anlamına gelen 'conserve' kelimesinden gelmektedir. Konserve etmek de Gıda Mühendisleri dilinde bir ürünün insan sağlığı ve ürünün nefaseti açısından tüketilebileceği süreyi uzatmak için kullanılan yöntemlerdir. Örneğin aslında sadece yazın yetişen domatesi kışın da kullanabilmemiz için domatesin suyunu uçurup steril koşullarda saklanması ile yaratılan konserve ürün: salça. Bu ürünün bozulmaması yani ürünün içinde mikrobiyal aktivitenin olmaması için:

1-Isıl işlem uygulanarak üründeki mikroorganizmalar öldürülüyor,

2-Ürünün suyu uçuruluyor bu sayede eğer üründe mikroorganizma kaldı ise rahat edemeyeceği, suya ulaşamayacağı bir ortam yaratılıyor,

3-Salçanın koyulacağı konserve veya cam kavanoz ve kapağı steril edilerek sıcak dolum yapılıyor,

4-Bütün bu işlemler içeri havadan bir bulaşı olamayacağı pozitif basıncın olduğu ortamlarda yapılıyor.

Dolayısıyla tüm bu aşamaları doğru yapan bir firmanın ürününün içine koruyucu koyması gerekmiyor :)  


İçinde koruyucu olan salçaları almayın çünkü bu firmalar üretimlerini doğru yapamadıkları için ürünlerine koruyucu koymaları gerekiyor!

Pet şişede salça almanızı tavsiye etmem çünkü pet şişe dolum yapılırken sterilize edilemez ve yine ürüne koruyucu koymaları gerekir!

 

 

 

Sağlıklı Günler

Etiketler: Salça, tuz, koruyucular, yağ, gıda, mühendis, etiket, okuma
Nisan 05, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR