Coğrafi İşaret Nedir?

Coğrafi İşaret Nedir?

Türk Patent ve Marka Kurumuna göre coğrafi işaretin tanımı şu şekildedir: ‘Coğrafi işaret, farkı ve ünü yöresinden kaynaklanan, kalitesi tescil ve denetimle korunan değerlerimizdir.’

Coğrafi işaret belli bir coğrafyadaki ürünlerin korunması içindir. Örneğin Bordeaux şarabı Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec üzümlerinden ve sadece Bordeaux bölgesinde tanımlanan kurallara göre üretilen şarapların üzerinde yazılabilir. Bordeaux şarabı bu şekilde marka olmuştur, dünya çapında ünlü bir şaraptır dolayısıyla değeri diğer şaraplara göre piyasada her zaman daha yüksektir.

Parmesan olarak tüm Dünya’nın bildiği aslında İtalya’nın tarihi geçmişi en eski peynirleri arasında yer alan ve bir uygarlık ve kültür sembolü olarak kabul edilen Parmigiano Reggiano İtalya’nın Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantova ve Bologna kentlerini içeren bir Coğrafi alanda üretiliyor. İtalya ve Avrupa Birliği’nde köken adı korunan Parmigiano Reggiano (PDO) dünyanın en çok taklit edilen peynirlerinden biri, sahtelerine “Parmesan” adı veriliyor.

Coğrafi işaretleme kuralları ürün kalitesine bir standart getirerek hem adil, kaliteli, emektar üreticiyi koruyor hem de müşteriye kalitesi denetlenen güvenilir bir ürün almanın iç huzurunu yaşatıyor.

 

Bir zeytinyağına Ayvalik Zeytinyağı denmesi için; Ayvalık tipi ağaçlardan elde edilen zeytinlerden, Ayvalik sınırları içinde toplanmış, sıkılmış ve paketlenmiş olmalıdır. Karakteristik Ayvalık Zeytinyağı özelliklerini taşımalıdır ve kusursuz olmalıdır. Bu özelliklerin kontrolu ve onaylanması için zeytinyağları Ayvalık Ticaret Odası tarafından kimyasal analizlere tabii tutulmaktadir ve Turkiye’ nin ilk akredite duyusal panelistlerini içeren 7 kişilik bir heyetten geçmelidir.

Ayvalık Zeytinyağının Tanımı: Altın sarısı renkte, hoş kokulu, yüksek aromalı, kimyasal ve duyusal özellikleri çok iyi olan ve Ayvalık-Edremit yağlık zeytinlerinden üretilen zeytinyağı.

Zest Ayvalık Zeytinyağı da tüm bu testlerden ve tadım panellerinden başarı ile geçmiştir. Analize verilen numune ile yağın geri kalanı aynıdır çünkü bizim zeytinyağımız tek bir tanktan dolduruldu ve sınırlı miktarda.

Cunda’dan Sevgiler

Tuğba

 

 

 

 

 

Etiketler: Coğrafi işaret nedir, ayvalık zeytinyağı, coğrafi işaret, kalite, marka
Mayıs 24, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR